Vin banii europeni pentru dezvoltarea turismului din Valea Timișului! Cum reușesc autoritățile să obțină finanțare

În efortul de a face cât mai atractiv pentru diversele categorii de turiști zona noastră bănățeană s-a infiripat o nouă idee. Ar trebui promovat potențialul de atractivitate a râului Timiș. Aici s-ar putea face o multitudine de activități recreative cu investiții mici sau medii fără a fi nevoie de mari coloși pe un mal de mare. Timișul atrage tocmai prin liniștea sa cu ape repezi în zona de munte dar mult mai molcome la câmpie.

Între coborâri cu caiacul pe ape repezi la canotaj liniștit în familie se pot intercala lungi partide de pescuit sportiv. Malurile ar putea deveni excelente piste de ciclism pe la umbra copacilor de luncă. De la turismul de o jumătate de zi se poate merge până la campări de o săptămână cu cortul pe malul apei. Dar asta nu este totul. Natura încă destul de neatinsă poate de asemenea atrage prietenii ecologiei și a studiului faunei și florei bogate. În alte părți de lume așa numitul turism de bird watching este foarte dezvoltat. Este vorba de a filma, fotografia sau pur și simplu de a cerceta păsările în mediul lor natural cu intervenții cât mai minimale fără a le tulbura liniștea. Totul se face din adăposturi bine camuflate, de la distanță, folosind telescoape foarte puternice.

Pentru a cerceta acest potențial și al pune în valoare s-au reunit patru parteneri serioși ce promit o deblocare a stagnării. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș alături de Asociația Miltonia, Camera Regională de Comerț și Industrie Pancevo și Centrul de voluntariat și mișcarea de conservare a naturii Pancevo vor porni un proiect internațional de punere în valoare a Timișului. Proiectul va pune în mișcare fonduri europene de aproape un milion de euro. Totul se va face pe întregul parcurs al Timișului de la izvoarele sale până la vărsarea sa în Dunăre în dreptul localității Pancevo din Banatul de sud Serbia. Acolo de fapt este o adevărată mini deltă cu balți și canale. Deci turismul va fi benefic ambelor părți atât române cât și sârbe.

Liderul de proiect în acest caz este Centrul de voluntariat și mișcarea de conservare a naturii Pancevo. Ei sunt foarte optimiști și spera în atragerea a cinci până la zece mii de turiști ce vor vrea să vadă Timișul astfel prezentat. Borislav Vulić coordonatorul centrului crede că Timișul trebuie repus în drepturile sale. Trebuie găsite produse turistice specifice acestui râu cu potențial mare dar nefolosit. Primii pași vor fi făcuți cu o cartare precisă a zonelor de agrement și poziționarea lor pe sistemele de GPS.

Mariana Faur de la asociația Miltonia spune că ar trebui atrași și agenții economici și antreprenorii ce vor interveni minim în natură. Rămâne de vazut cât de serios se vor mișca lucrurile pe valea Timișului, care merită acest efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *